NATIONALMUSEUM

Since 2008 I have been involved in nationalmuseum, an alternative art space in Berlin. Below is some background information and a description of the objectives of nationalmuseum. English translation coming soon.

Het collectief nationalmuseum is eind 2008 ontstaan uit discussies tussen bevriende kunstenaars.
Die gesprekken stonden vooral in het teken van exposities van het type dat in Berlijn veel te zien was, en die als volgt kunnen worden omschreven: ze zijn gewoonlijk van korte duur, vinden in alternatieve ruimtes plaats en zijn opgebouwd volgens het principe van wat in Berlijn de ‘Petersburger Hängung’ wordt genoemd – dat wil zeggen dat het werk dicht op elkaar en – in de Berlijnse versie – schots en scheef door elkaar heen hangt. Deze tentoonstellingen zijn meestal tamelijk ad hoc en zijn zelden met zorg samengesteld maar vallen op door hun levendigheid en de vermenging van het werk van zowel zeer bekende als volkomen onbekende kunstenaars. Posities binnen de beeldende kunst die gewoonlijk als tegenpolen worden gezien, worden zij aan zij gepresenteerd; werk dat er doelbewust grof uitziet (‘vuilniskunst’ zou een Nederlandse omschrijving kunnen zijn) wordt naast technisch afgeronder werk tentoongesteld, conceptueel werk hangt naast formele posities of naast autobiografisch getint werk. Dit roept uiteraard vragen op, zoals wat dan de overeenkomsten zouden kunnen zijn tussen de verschillende werken, anderzijds ontstaan er ook twijfels over deze tegenstellingen op zich en hoe de grenzen van die begrippen (conceptueel, formeel, etc.) gedefinieerd dienen te worden.

Het doel van nationalmuseum was om het energieke karakter van dit soort tentoonstellingen vast te houden, maar meer aandacht te besteden aan de selectie en presentatie van het werk en het geheel coherenter te maken.
Het behouden van de scherpe tegenstellingen in medium en verschijningsvorm van de verschillende werken, de wrijving die dat oproept en alle daaruit voortkomende vragen waren daarbij essentieel.


8 INVITES:Nationalmuseum Grand Opening

Precurse invite

They Told The Future Backwards invite

Festliche Abendmusik invite

Wer Ficken Will invite

OpeningFriday12th

Laszlo Girgasz invite

George Barber invite

.

.

.

.

.

.

.

.

click on image to continue